Cinci maimute si o paradigma

5 ianuarie 2010

 Am intalnit, deseori, in drumetiile virtuale , experimentul celor cinci maimute . Povestea lui , in cateva cuvinte , ar fi cam asa:
Un grup de oameni de stiinta au pus intr-o cusca cinci maimute si in mijlocul custii o scara, iar deasupra scarii o legatura de banane. Cand o maimuta se urca pe scara sa ia banane, oamenii de stiinta aruncau o galeata cu apa rece pe celelalte care ramaneau jos. Dupa ceva timp, cand o maimuta incerca sa urce scarile, celelalte nu o lasau sa urce. Dupa mai mult timp nici o maimuta nu se mai suia pe scara, in ciuda tentatiei bananelor.

Atunci oamenii de stiinta au inlocuit o maimuta. Primul lucru pe care l-a facut aceasta a fost sa se urce pe scara, dar a fost trasa inapoi de celelalte si batuta. Dupa cateva batai nici un membru al noului grup nu se mai urca pe scara. A fost inlocuita o a doua maimuta si s-a intamplat acelasi lucru. Prima maimuta inlocuita a participat cu entuziasm la baterea novicelui. Un al treilea a fost schimbat si lucrurile s-au repetat. Al patrulea si in fine al cincilea au fost schimbati. In final, oamenii de stiinta au ramas cu cinci maimute care, desi nu primisera niciodata o baie cu apa rece, continuau sa loveasca maimutele care incercau sa ajunga la banane.
Daca ar fi fost posibil ca maimutele sa fie intrebate de ce ii bateau pe cei care incercau sa se catere pe scara, raspunsul ar fi fost "Nu stim. Lucrurile intotdeauna au fost asa aici..."
Iar, cum orice experiment care se respecta are interpretarile de rigoare, nici acesta nu a scapat supliciului de a fi intors pe toate fetele. De la  eticheta  unei dictaturi pana la cea  a  marilor corporatii , nimic nu a scapat ochilor vigilenti, obisnuiti sa despice firul in patru. Doar asemuiri, nimic mai mult. Ohohooo, dar de cate ori nu am fost,  chiar noi insine, in pozitia  uneia sau alteia dintre maimute ? Oricat de nonconformisti ne declaram , toti ne supunem regulilor, cutumelor . La un momentdat apartinem unui grup, doua, trei ..... familie, job, societate , s.a.m.d. . Alegem sau suntem "alesi" sa patrundem in interiorul acestora. Si ce gasim ? Reguli , traditii, obiceiuri care definesc identitatea  grupului, care reprezinta modul lui de viata; reguli scrise si nescrise , pe care incercam sa le pliem personalitatii noastre . Nu reusim ? Probabil ne vom trezi cu o galeata ,plina  ochi cu apa rece, in cap . Vi s-a intamplat ? Mie .... da ... si recunosc ca nu a fost prea placut  . Insa, am invatat ca regulile trebuie "scrise", "rescrise " mereu si totodata , uneori,  este nevoie ca toti cei care apartin unui grup sa priveasca in aceeasi directie . 

3 comentarii◄:

Adrian Barbat spunea...

Mie sincer nu-mi plac regulile impuse fara inteles, ma pot supune lor doar daca le gasesc o explicatie logica.

Danette spunea...

Si faptul ca salutam de cateva ori pe zi e o regula careia ne supunem , fara sa constientizam, de cateva ori pe zi. Ai dreptate, sa te supui unor reguli trebuie in primul rand sa le intelegi sensul .... dar eu ma refeream la regulile acelea date de traditii, la cele de la munca ... :D

Anonim spunea...

Totusi se trece cu vederea urmatorul aspect. Daca fiecare maimuta ar fi putut obiecta impotriva unei reguli neintelese, urcandu-se pe scara fara sa fie atacata de celelalte, atunci grupul ar fi avut de suferit de mult mai multe ori. Ideea este ca intotdeauna trebuie sa respectam anumite lucruri poate fara sa stim pe moment de ce, pe principiul spiritului de turma, insa are si asta o logica. Nu este nevoie sa gresim mereu pt a intelege. Asta ar avea niste costuri prea mari. Putem invata si din greselile altora.

Trimiteți un comentariu

myfreecopyright.com registered & protected